29. 5. 2012.

Filmovi o radničkim borbama


Subota 2.jun, od 19 - 22:30h



Izbor filmova sa zrenjaninskog prvomajskog festivala 


PROGRAM:


Slučaj stečajna masa, Dragan Gmizić - 29min

Mi biramo svoj put, Branislav Markuš i Robert Fai - 24min

Makiš City, Ivana Todorović - 22min

Pauza za kotlić i razgovor sa autorima

Od minus 18 do plus 30, Ivan Zlatić - 46min

Jedno iskustvo, Branislav Markuš i Robert Fai - 33min


Prvomajski festival filmova o radničkom borbama, u organizaciji UG "Ravnopravnost", već se drugu godinu održava u Zrenjaninu, rodnom gradu fabrike lekova „Jugoremedija“, u kojoj je 2007. godine izvojevana najznačajnija radnička pobeda u ovom delu neoliberalne Evrope.

Izbor filmova sa oba dosad održana festivala biće predstavljen beogradskoj publici u subotu 2. juna 2012. godine, u INEX FILMU, Višnjička 76, sa početkom u 19 časova.

Odabrani filmovi istražuju različite radničke borbe, u rasponu od otpora stihiji deindustrijalizacije i gašenja radnih mesta (Slučaj: stečajna masa, Od minus 18 do plus 30), preko promišljanja jugoslovenskog samoupravljačkog iskustva i napora da se u radničkoj samoupravi nađe delotvoran izlaz iz neoliberalne traume (iskustvo „Jugoremedije“ predstavljeno kroz filmove njenih radnika Branislava Markuša i Roberta Faija), pa do svakodnevne borbe za bolje uslove života u devastiranom radničkom naselju (Makiš City).

Sve filmove do sada prikazane na festivalu objedinjuje nemirenje junaka sa nametnutom ulogom „gubitnika“ i „žrtava“ tranzicije. Radnička borba nije samo borba za radna mesta i pravo na život. To je istovremeno i borba za artikulaciju sopstvene političke i etičke pozicije u neoliberalnoj džungli.