UMETNOST I LOPATE

Ekspedicija Inex Film najavljuje osmodnevni festival simbolično nazvan Umetnost i lopate koji počinje u subotu 17. septembra. Program će se sastojati od radnih akcija čišćenja i uređenja samog prostora, preko niza radionica i izložbi, sve do koncerata kojima zatvoramo festival Umetnost i lopate u subotu 24. septembra. Celokupan program je otvorenog karaktera i svi su pozvani da se priključe, ulaz je naravno besplatan.

Radna akc
ija

Lopate pred umetnost
17. & 18. septembar 14h – 20h
Radne akcije čišćenja i uređenja prostora kontinualno se odvijaju od samog početka Ekspedicije Inex Film, marta ove godine. U okviru ovog programa planirano je čišćenje nekoliko prostorija, zastakljivanje i uređenje tzv. Peščane sale i postavljanje elektro-instalacija do same zgrade.Radionice

Radionica "Trakcija"
19. do 24. septembra 14h – 20h
Radionica "Trakcija" predlaže simboličko i fizičko oslanjanje na ono sto je do sada ostvareno kroz delovanje Ekspedicije Inex Film. Eskperimentisanjem sa selotejp trakom, nastaje "ekstenzija" prostora u vidu instalacija koje istovremeno imaju funkciju nameštaja.
Radionicu vodi udruzenje Anti Design


Radionica “Fresh trash”
19. do 24. septembra 10h – 20h
Radionica “Fresh trash” je skulptorska radionica od sekundarnih sirovina otvorene za sve koji su zainteresovani da svojim kreativnim radom podrže festival. Ponesite sve što ste planirali da bacite, a što bi moglo da postane deo skulpture (stare novine, flaše, konzerve, žice, kablovi). Sve skulpture bice izložene u istim prostorijama, a izložbu ce u subotu 24. septembra otvoriti beogradski vajar i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti - Marko Lađušić. Radionicu vode Marija Grujic i Stevan Sholn.
Grafitti - panel i radionica
21. do 24. septembra 17h – 20h

Panel Grafiti

Panel tribina (sreda) o grafitima koju vode Marija Grujic i Stevan Sholn će najzainteresovanijim početnicima pružiti priliku da u okviru radionice koja će pratiti tribinu (petak i subota) a uz pomoć već afirmisanih crtača upoznaju ovu disciplinu.Nostalgija specijal
*.* - Odigrajte ponovo stare hitove!
24. septembra 14 h – 20h
Sećete li se bezbrojnih noći pred monitorom i izlizanih strelica?
Pozivamo Vas na putovanje kroz svet prvih igrica za personalne računare (PC) u subotu 24. septembra od 14 časova u prostorijama InexFilm-a. Imaćete priliku da da prođete kroz galeriju starih igrica i na licu mesta odigrate besmrtne hitove kao što su:Monkey island 1 i 2
Qbasic 
Gorillas
NBA Jam
Doom 1 i 2
Duke Nukem
Prehistorik 2
Prince of Persia
Blues Brothers
Comander Keen 4, 5, 6


Preskačite bodlje, bacajte bodeže i buriće, otkrijte tajnu ostrva majmuna, zakucavajte kao Medžik ili uđite u pakao sa žestokom vatrenom podrškom.
Vremena koja su bila ne tako davno i igre koje nisu bile samo igre, već životna filozofija.
Muzički program

Sunlight Sound Resistance
23. septembar 14h – 20h
Elektronska muzika daje život zgradi Inex Film-a. Sunce, korov, beton i bas vode vas ponovo u muzičko podzemlje gde je sve i počelo. 
Lineup: Kaiah, Mote, Forest Creature

Koncert bendova RepetitorStuttgart online i Kriške
24. septembar od 16h – 20h


Stuttgart Online su: Bojan Slačala – bas i glas i Marko Barišić – bubnjevi i glas. Grupa postoji od 2006. godine. Web magazin Popboks ih proglašava za najbolje debitante 2007. godine. Njihovi samizdat singlovi su se više puta nalazili na relevantnim domaćim radio listama. Bitni nastupi u biografiji su EXIT 2007 i 2009, ART & MUSIC festival u Puli 2008, kao i veliki broj nastupa u regionu: Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Niš, Zagreb, Velika Gorica, Skoplje, Kumanovo…

Repetitor je nastao u zimu 2005. godine u Beogradu, Srbiji kada se Ana-Marija Cupin pridružila Mileni Milutinović i Borisu Vlastelici koji su već neko vreme svirali zajedno. Repetitor svoje prve nastupe ima već početkom 2006. u beogradskom klubu Blue Moon. Usledio je niz koncerata po Beogradu kao i u Subotici, Novom Sadu Zrenjaninu, Pančevu, Arilju, Nišu, Vranju, Skoplju, Zagrebu, Osijeku, Banja Luci i Puli.


Bend Kriške nastao je u februaru 2009. Slušanje post rock, kraut rock, i no wave pravaca najviše utiče na naš zvuk. Mi smo već oko deset godina prisutni na Beogradskoj nezavisnoj muzičkoj sceni u raznim bendovima (Petrol, Virvel, Ola Horhe, Zemlja Broj 9, Fonograf, Trenje, Tussilago, i tako dalje). 
Anti design na Facebook-u


Izložbe„Goli Otok“, 2008-20011.
Serijal fotografija istražuje odnos sadašnjosti i prošlosti. Prostor koji je nekada bio koncentracioni logor za političke neistomišljenike bivšeg režima, sada je bizarno- idilično ostrvce puno ruševnih zgrada, naseljeno ovcama. Njegovi bivši i sadašnji stanovnici imenuju mu atmosferu i namenu. Ovcama prostor je trenutno sklonište i mesto gde mogu slobodno da se kredu, dok su ga ljudi koristili kao mučilište i mesto ukidanja fizičke i duševne slobode.
Milica Prokić
2004-2010 MA Printmaking, BA Printmaking Faculty of Fine Arts, University of Arts Belgrade Serbia
2007-2009 Ba(Hons) Fine Art (via advanced entry directly to the second year) Central Saint Martins, University of Arts London London, United Kingdom

Video instalacija „Treshold“
21. septembar
Ruinirani objekti industrijskog nasleđa koji kao prazan prostor ( kao i drugi napušteni objekti) nemaju svoju funkciju, nalaze se u međuprostoru ranijih vrednosti-funkcija koje su vršili i onoga što se u
njima može naslutiti kao potencijalna bududnost. U ovom prelaznom periodu u kome se nalaze
napušteni prostori-postaju kreativno polje društva u kome su nastali. Prošlost koja se čini kao da još
uvek živi unutar ovih objekata prepušta se željama i namerama bududeg vremena i na taj način
ostvaruje susret sa sadašnjošdu. Transformacijom pruža nagoveštaj i veru koje donosi promena. Ovaj
prostor jeste metafora koliko za jedno društvo toliko i za pojedinca i njegov unutrašnji prostor. Način
kojim se odnosimo prema prostoru oko nas sličan je naučenom odnosu koji imamo prema sebi i
komunikaciji koju ostvarujemo međusobno. Napušteni objekti jesu potencijal za kreativan odnos i
podizanje društvene i kulturne svesti.Više o Treshold-u
Video: Selena Junačkov i Ana Stefanović
Zvuk: Nicolas Wise


Domaći Džem Od Graffita
23.septembar
Izložba grafita-murala koji su oslikani u okviru istoimene graffiti radionice 2009.godine u skejt parku na Novom Beogradu. Na radionici, koja je bila u sklopu projekta "Belgrade Rolling" , učestvovali su afirmisani crtači Ori, Soti, E++, Jens, Derok, Brada, Rage, Bello, Best, Gua, Demon, Mupok, Doktor, Keep i Fak.Projekat „Umetnost i lopate" finansira Ministarstvo omladine i sporta u okviru projekta „Mladi su zakon" koji, kao resurs centar za teritoriju Beograda, sprovodi Program za mlade Građanskih inicijativa.